Μάθετε τα πάντα για την πιο σύγχρονη μέθοδο εντοπισμού των κακοηθών όγκων του εγκεφάλου
Πλάκας νευροχειρουργός καλοήθεις όγκοι

Ευχαριστούμε το parapolitika.gr για την δημοσίευση του άρθρου με τίτλο : “Μάθετε τα πάντα για την πιο σύγχρονη μέθοδο εντοπισμού των κακοηθών όγκων του εγκεφάλου”

Λίγα λόγια από το άρθρο :

Η διάγνωση ενός κακοηθούς όγκου στον εγκέφαλο αποτελεί μια συγκλονιστική είδηση για κάθε ασθενή και την οικογένειά του. Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει την χειρουργική τους αφαίρεση και στη συνέχεια ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Όμως κακοήθεις όγκοι, όπως για παράδειγμα τα γλοιώματα, αποτελούν σημαντική χειρουργική πρόκληση καθώς δεν πρόκειται για συμπαγείς όγκους, με καθορισμένα όρια αλλά για όγκους που απλώνονται στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως συνέπεια τα καρκινικά κύτταρα να βρίσκονται διάσπαρτα, ακόμη και ανάμεσα σε υγιή τμήματα του εγκεφάλου.

Έτσι, η διάκριση του όγκου, άρα και η πλήρης απομάκρυνσή του είναι πολύ δύσκολη, ειδικά σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με λειτουργίες, όπως η ομιλία και η κίνηση.

Μια από τις πλέον σύγχρονες τεχνικές οι οποίες έχουν αναπτυχθεί με στόχο την πλήρη απομάκρυνση του γλοιώματος, είναι ο ανοσοφθορισμός με χρήση σκευάσματος αμινολεβουλινικού οξέος.

Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ένωση είναι πόσιμη και καταναλώνεται από τον ασθενή 2 με 4 ώρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Με τον τρόπο αυτό, δεσμεύεται από τα κακοήθη κύτταρα του γλοιώματος και προκαλεί τον φθορισμό τους.

Έτσι, στη διάρκεια του χειρουργείου τα καρκινικά κύτταρα φθορίζουν – λάμπουν (με ένα έντονο ροζ χρώμα) – και ο νευροχειρουργός , χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο μικροσκόπιο, μπορεί να αναγνωρίσει τη μάζα του όγκου καθώς και εστίες κυττάρων όγκου έξω
από τα όριά του, ώστε να τον απομακρύνει με επιτυχία.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ